Knardrupgårds Allé 5, 3660 Stenløse

info@knardrupgaard.dk

+45 48 18 08 05

Knardrupgaard

Kunsttørret hø

Hvorfor kunsttørre hø?

Det danske klima bevirker ofte, at det kan være meget svært at få hø tørt nok, til at opnår en god lagerfasthed.

På Knardrupgaard opførte vi i 2017 vores første hø-tørringsanlæg sammen med en ny lagerhal til opbevaring af vores kvalitetshø. Anlægget er produceret af det Østrigske firma Lasco Heitechnik.

Kunsttørring er hø giver mange kvalitetsmæssige og driftsmæssige fordele, selvom det er en meget energikrævende proces.
Med muligheden for at tørre høet færdigt kunstigt, kan det hentes hjem fra marken væsentligt tidligere. Faktisk kan det hentes hjem allerede efter blot 2-3 dage, hvor det har fortørret på marken. På dette stadie ligger høet typisk med et fugtindhold på 20-25 pct. og kræver derfor tørring med det samme, når det er presset. Jo kortere tid høet ligger på marken, des højere kvalitet kan der opnås. En ensartet fortørring til 20-25 pct. før presning, er dog en vigtig forudsætning for et godt resultat.
Høet tørres i ballerne ved en lufttemperatur på 36-38 grader og med meget store mængder luft, som blæses gennem ballerne.

Ved kunsttørring kan høets fugtindhold bringes ned på 8-9 pct., hvilket øger lagerfastheden markant. Marktørret hø kommer sjældent under 12-14 pct. fugt, hvilket bevirker en nedsat lagerfasthed, idet skimmelsvampe hurtigere udvikles i fugtigt materiale.

Når høet tørres ned blot 2-3 dage efter skårlægning, sikres samtidig en højere kvalitet og en virkelig god farve i høet. Duften af godt hø tager man heller ikke fejl af, i det kunsttørrede hø. Efter nedkølingen pakkes høet ind med en sort folie. Dette sikrer at høet ikke kommer i kontakt med lys og luftfugtighed, hvorved den høje og ensartede kvalitet bevares hele året.

Foderværdien i kunsttørret hø er typisk højere end i marktørret. Årsagen hertil findes i, at de fine plantedele ofte stadig er intakte og kommer med når høet presses så relativ kort tid efter skårlægning. I marktørret hø tabes mange af disse fine plantedele på jorden pga. flere mekaniske behandlinger med høvenderen.